Main menu:
AșiCarhitectura prezintă pe această pagină o gamă variată de proiecte realizate. Proiectele acoperă urmatoarele programe de arhitectură:
.locuinţe unifamiliale / colective.
.clădiri şi spaţii comerciale.
.clădiri industriale.
.clădiri sănătate.
.clădiri turism.
.clădiri învăţământ.
.amenajări de interior.
.proiectare mobilier.
ARHITECTURA ARTA
1. Starea pereților
Polistirenul se poate aplica atât pe pereți netencuiți, cât şi pe cei cu tencuială. Dacă tencuiala nu este în stare bună şi este căzută pe alocuri este indicat a se curăța peretele de tencuiala coşcovită.
2. Devierea conductelor
Atenție, conductele de gaz metan nu se înglobează în polistiren, de aceea:
Dacă nu este realizată instalația de alimentare cu gaz metan, cereți executantului să lase distanță între țeavă şi perete, între 7 şi 12 cm, în funcție de grosimea polistirenului cu care doriți să izolați casa (de 5 cm sau 10 cm)
În cazul în care instalația este executată deja este mai complicat, deoarece aveți nevoie de un proiect pentru mutarea țevilor.
3. Demontarea burlanelor.
Acestea se demontează cu mare grijă şi se depozitează fără a le deforma.
După execuția termosistemului, burlanele se montează la locul lor, dar trebuie modificate, deoarece se distanțează de perete, cu grosimea polistirenului.
4. Demontarea corpurilor de iluminat şi a prizelor
5. Măsurarea lucrărilor
Se măsoară suprafețele ce vor fi placate cu polistiren, separat pentru soclu și partea de deasupra lui. Se scad ferestrele și ușile. Suprafața rezultată se va termoizola cu polistiren expandat de 5 sau 10 cm, după preferință.
Şpaleții (obloanele), lateralele ferestrelor (2 verticale şi partea de sus). Dacă peretele are lățimea de 15 cm se mai adaugă 10 cm, grosimea polistirenului de pe perete. Această suprafață se va placa însă cu polistiren extrudat de 2 cm, deoarece acesta asigură o bună izolare a ferestrelor.
Glaful la ferestre (partea de jos). Și aici se adaugă încă 10 cm, grosimea polistirenului. Aici se montează fie un glaf de aluminiu, fie gresie rezistentă la intemperii, lipită cu adeziv special.
6. Soluția aleasă
Trebuie să hotărâți, încă de la început, cu ce grosime de polistiren vreți să executați lucrarea, cu 10 cm sau 5 cm.
Eu am făcut şi un calcul valoric. La o suprafață de aproximativ 200 mp diferența este de aproximativ 800 lei. Costul polistirenului este cel care stabilește prețul per total lucrare, pentru că toate celelalte materiale: adeziv, dibluri, plasă etc. sunt aceleaşi indiferent de grosimea polistirenului. Sfatul meu este să folosiți polistiren expandat de 10 cm grosime.
5. Aprovizionarea cu materialele necesare
După ce s-
4 kg de adeziv pentru lipire, dacă pereții sunt drepți. Pentru pereți cu tencuiala căzută se poate lua în calcul o cantitate de 4,5 până la 5 kg
1,05 mp de polistiren
6 dibluri pentru polistiren (pe perete fără tencuială, diblurile vor avea lungimea de 140 mm, pe cel cu tencuială de minim 160 mm, pentru o bună ancorare)
1,10 mp plasă fibră de sticlă
4 kg de adeziv pentru șpăcluire
Sfat! Nu vă aprovizionați în exces, mai bine mai cumpărați materiale spre sfârşitul lucrărilor, când ştiți exact cât vă mai trebuie, decât să rămâneți cu materiale în plus.
profil de soclu 100 mm, este un profil de tablă zincată, în formă de U, cu aripi inegale, care se montează perimetral şi pe care se sprijină polistirenul. Pentru montaj sunt necesare 5 dibluri cu holzşurub 6×60 mm, pentru prinderea de perete. Acest profil are dublu rol: pe de o parte asigură pornirea la nivel drept a polistirenului iar pe de altă parte împiedică rozătoarele şi insectele să pătrundă, de pe sol, în polistiren.
colțare din aluminiu, cu plasă. Aceste se montează la colțurile clădirii şi perimetral la ferestre şi uşi.
colțare de aluminiu, fără plasă, perimetral, pentru decorațiuni la ferestre.
servicii proiectare -
ARHITECTURA POEZIE
Daca va ganditi sa montati o astfel de instalatie de incalzire, cititi mai intai acest articol, pentru a sti ce trebuie sa sperati si ce nu.
Incalzirea prin pardoseala este o idee care atrage din ce in ce mai multa lume. In jurul ei s-
Avantajele incalzirii prin pardoseala
Caldura este uniform repartizata, pe intreaga suprafata a pardoselii, determinand un confort termic ridicat si, mai ales, constant. Lucrul acesta este important pentru oricine dar, mai ales, pentru familiile cu copii mici. Acestia umbla mult pe burta sau genunchi, iar multe dintre pardoselile clasice (gresia, dar si parchetul) raman reci, prin natura lor, chiar si in camere bine incalzire.
Caldura circula de jos in sus, incalzind intai picioarele, care sunt cele mai termo-
Se fac serioase economii banesti. Astfel, pentru ca aerul din incapere sa ajunga la 20-
Aspectul estetic al incaperii se imbunatateste considerabil. Se renunta la tevi (majoritatea vizibile), calorifere si robineti. Disparitia caloriferului nu are doar un efect estetic, ci si unul foarte pragmatic: creste spatiul util. Un perete, inainte blocat de calorifer, devine liber pentru alte utilizari.
Dezavantajele incalzirii prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala necesita o foarte buna izolare a cladirii. Podeaua, dar si peretii trebuie sa aiba pierderi minime de caldura. Prin urmare, acest sistem functioneaza foarte bine mai ales in cazul cladirilor noi, bine termoizolate.
Cand se face proiectul incalzirii prin pardoseala, se stabiliste inclusiv finisajul podelei. Daca ati stabilit initial ca va fi gresie, sau parchet, acest lucru va ramane batut in cuie cat timp va exista acel sistem de incalzire. Inlocuirea finisajului se poate face doar impreuna cu inlocuirea sistemului de incalzire. In plus, daca pe o pardoseala din gresie se pune mocheta, emisia de caldura s-
autorizatie de constructie DTAC
AUTORIZATII ARHITECTURA
Pe intelesul tuturor despre tamplaria PVC si aluminiu
In aceasta pagina sunt prezentate aspecte generale pentru cei ce sunt
GRABITI.
1. ARGUMENTE
Este tot mai clar ca si in Romania viitorul este al tehnologiilor moderne de constructie.
In cadrul acestor tehnologii "TAMPLARIA CU GEAM TERMOPAN" reprezinta un capitol foarte important. Ferestrele fiind poarta deschisa catre:
PIERDERILE TERMICE POLUARE FONICA
Intr-
Nu este deloc usor sa ne hotaram, CE cumparam, CE firma contactam, CE informatii cerem etc.
Plini de nesiguranta si de cele mai multe ori obositi alegem cu ochii inchisi, riscand sa nu cumparam produsul care sa aibe calitatile dorite.
Incercam pe scurt sa va prezentam cateva notiuni si repere care sa va ghideze in alegerea dumneavoastra. Daca doriti mai multe detalii, suntem gata ORICAND si ORIUNDE doriti dumneavoastra, sa stabilim o intalnire pentru a purta o discutie asupra acestor teme. Nu trebuie decat sa ne contactati apeland la: telefon.email.fax
2. ALUMINIU sau PVC
PVC (policlorura de vinil) este un izolator termic deosebit in comparatie cu ALUMINIUL.
Un profil de aluminiu care sa respecte aceleasi standarde termice este dublu ca pret. Aluminiul se preteaza pentru lucrari la care PVC-
pereti cortina
panouri foarte mari (vitrine)
Concluzia este, ca trebuie sa folosim lucrul potrivit la locul portivit.
Tamplaria ta din PVC = profil + geam termopan + feronerie + executie = montaj
3. PROFILUL PVC
Pentru constructiile civile se recomanda folosirea profilelor din PVC, care au un coeficient de transfer termic variind intre 1.4 W/m2k -
Printre alte calitati ale profilelor din PVC se numara:
Protectie la incendii
Profilul se autostinge inca de la inceputul incendiului.
Durabilitate
Profilele au durata de viata de peste 50 ani.
Materialul din care este executat profilul contine aditivi care anuleaza tendinta de deformare in timp a profilului, aditivi care anuleaza efectul razelor solare ce duc la ingalbenirea si imbatranirea profilului, ingrediente care il transforma dintr-
4. GEAMUL TERMOPAN
Avand in vedere ca cea mai mare pierdere termica se face prin geam, calitatea acestuia este hotaratoare pentru obtinerea unui transfer termic cat mai mic = costuri pentru incalzire MINIME = confort MAXIM. De asemenea calitatea pachetului termopan va avea un rol important in cea de-
Prin partenerii nostri va oferim pachete termopan de calitate. Analizand raportul CALITATE / PRET se remarca in special urmatorul tip de geam:
Pachetul termopan cu geam LOW E -
Foaia de geam este realizata prin metoda FLOAT, obtinindu-
-
-
sunt deja marci cunoscute pe piata romaneasca.
5. FERONERIE
Feroneria = ansamblul format din balamale, maner, blocatori reprezinta a treia dar nu cea din urma componenta.
-
-
Feroneria se caracterizeaza prin:
robustete, fiabilitate, manevrabilitate si eleganta in acelas timp;
balamalele sunt reglabile pe 3 directii;
ansamblul elementelor confera o preluare optima a sarcinii pe toate punctele de fixare;
este garantata la peste 15.000 cicluri inchis-
sistem antiefractia
6. EXECUTIA si MONTAJUL
Executia si montajul reprezinta elementul final, incununarea tuturor eforturilor dumneavoastra.
Executia tamplariei se face cu utilaje GERMANE marca eulumatec Dispunem de utilaje noi cu un grad de performanta ridicat.
Montajul este executat de o echipa bine pregatita.
Pe piata gasiti profile de mai multe calitati si de cele mai multe ori de calitati asemanatoare.
Sansa dumneavoastra in a realiza totusi o lucrare de calitate si de a nu ajunge sa va adresati OPC (citeste articol) este sa contactati o firma serioasa care prezinta garantie.
Dorim in final sa va prezentam un extras din lucrarile ANFR care va poate fi de folos:
Normativul ANFPR -
Indeplinind toate aceste conditii si suntem oricand dispusi sa discutam pe marginea celor prezentate.
Dumneavoastra intrebati, noi raspundem.
Dumneavoastra alegeti, noi executam.
7. CUM COMANDAM
Decizia de a cumpara ferestre din tamplarie PVC da de multe ori dureri de cap.
Totul poate deveni simplu, daca apelati la echipele noastre de specialisti.
Intelegand ca resursele de timp ale clientului sunt din ce in ce mai limitate, dorim sa venim in intampinarea clientului cu un serviciu de tip nou:
Noi ne deplasam la client, nu clientul vine la noi!
Solicitati oferta gratuita pe baza dimensiunilor dvs. aproximative la adresa de email office@fensterexert.ro sau fax (0040-
Daca doriti, rezentantul de vanzari va veni la dumneavoastra pentru a prezenta mostre de tamplarie PVC si de geam termoizolator, caracteristicile tehnice ale tipurilor de tamplarii PVC si de sticla, precum si accesorii pentru acestea: plase de insecte, pervaze, rulouri astfel incat dvs. puteti alege exact ce vi se potriveste.
Vom stabili de comun acord ziua si ora cand unul din specialistii nostri, va putea fi primit de dvs. la locul de montaj pentru luarea dimensiunilor de executie si pentru definitivarea ofertei cu stabilirea tuturor detalilor. Pe baza datelor din teren se recalculeaza oferta si vi se comunica PRETUL.
Conform intelegerii din contract vom programa ziua si ora montajului iar in urma acestuia va avea loc receptia lucrarii, achitarea diferentei de plata si primirea intregii documentatii care va revine: facturi, proces verbal, precum si certificatele de garantie si de calitate aferente lucrarii executate de firma FENSTEREXPERT.
Din acest moment sunteti beneficiarul unei tamplarii ce calitate
marca Trocal PVC Salamander PVC Veka PVC
Toate formalitatile, de la ofertare si pana la montaj, se pot efectua fara a fi necesara deplasarea la firma noastra. CONTACT
lista de materiale -
CE ESTE UN ARHITECT
Structuri in cadre versus structuri pe zidarie portanta pentru locuinte unifamiliale
De ce structuri in cadre si nu pe zidarie portanta? Care este cea mai buna alegere?
Sunt intrebari care se ridica atunci cand vine vorba de a alege cel mai bun sistem structural pentru noua locuinta. “Cel mai bun” devine un context amplu definit de mai multi factori atunci cand e vorba de un imobil care sa dureze in timp. Cel mai bun sistem structural este acela care satisface atat conditiile materiale specifice fiecarui beneficiar in parte cat si nivelul de confort dorit.
Cand vine vorba de durabilitate si rezistenta in timp, cele doua sisteme structurale pleaca de la acelasi nivel, atat timp cat sunt respectate anumite prevederi specifice fiecaruia in parte.
Structuri de rezistenta in cadre. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din stalpi si grinzi de beton armat.
Structuri de rezistenta din zidarie portanta. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din pereti portanti de caramida, prevazuta cu samburi de beton armat si centuri de beton armat. Conform “CR6-
-
-
-
-
In functie de densitatea peretilor de zidarie, structurile din zidarie se impart in doua categorii:
Structuri cu pereti desi-
Structuri cu pereti rari-
Se merge pe structura in cadre de beton armat atunci cand se doresc spatii mari, la cadrele de beton armat putem sa mergem pana la deschideri de 8m-
La o structura in cadre, elementele importante sunt stalpii si grinzile, iar peretii de compartimentare se pot realiza incepand de la materiale usoare (gips-
La structurile in cadre se consuma o cantitate mai mare de beton si implicit de fier beton, in comparatie cu structurile de zidarii, unde avem si aici samburi si centuri din beton armat dar de dimensiuni mai mici si in numar mai mic. Odata cu dezavantajul unei cantitati mai mari de beton si fier, la sistemul in cadre apare si dezavantajul unui consum mare de cofraj. Cantitatea de cofraj se poate reduce insa si la sistemul structural in cadre de beton armat, prin turnarea betonului dupa montarea zidariei, astfel se poate face o economie de 2 fete cofrate pe stalp la stalpii inglobati in zidarie.
Cand vine vorba de spatii vitrate mari, sistemul structural ideal este cel in cadre de beton armat, la cel din zidarie portanta dimensiunea spatiilor vitrate este limitata de o arie de 2.5mp (fara bordaj de stalpisori).
O alta calitate importanta a structurilor in cadre este flexibiliatea beneficiarului de a-
Pe scurt, dezavantajele sistemului structural in cadre sunt:
-
-
-
La avantajele sistemului structural in cadre putem enumera:
-
-
-
-
-
-
Dezavantajele sistemului structural din pereti structurali din zidarie portanta:
-
-
-
-
-
-
Avantajele sistemului structural din pereti structurali din zidarie portanta:
-
-
-
In concluzie, orice sistem structural de rezistenta am alege pentru realizarea locuintei, avem o serie de avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le analizam pentru a gasi solutia optima pentru fiecare in parte. Spatii mari si aerisite, flexibilitatea si dorinta continua de a face modificari, confortul termic, confortul psihic, raportul calitate-
urmarire de santier -
ARHITECT BUN
Chiar daca prezinta doua avantaje indubitabile si anume, tu decizi cum va arata si va fi organizata in interior si in plus poti alege cele mai bune materiale de constructie astfel incat durata de viata a locuintei sa fie una inestimabila, sunt si cateva aspecte ce-
De aceea noi ne-
In primul rand, tine cont de zona, de cartierul unde vei construi. Chiar daca ne dorim sa fim deosebiti din toate punctele de vedere, indicat este ca arhitectura casei tale sa nu difere cu foarte mult de cele ale vecinilor. Daca locuinta ta le va eclipsa pe celelalte, in momentul in care te vei decide sa vinzi aceasta proprietate, este posibil sa te impiedici de anumite reactii, nu tocmai placute, din partea posibililor cumparatori.
Poate ca in momentul acesta te gandesti ca va fi locul unde vei imbatranii, dar din pacate nu stii ce iti rezerva viitorul si poate la un moment dat vei dori sa faci acest pas.
Alege o echipa de profesionisti cu care sa lucrezi. Este mai bine sa platesti mai multi bani constructorului, dar sa ai certitudinea ca va face o treaba pe masura decat sa te zgarcesti si sa te trezesti cu peretii crapati din primul an.
La fel de importanta ca si alegerea echipei este solicitarea unor numere de telefon ale celorlalti clienti cu care au lucrat. O echipa bine "antrenata" nu ar trebui sa se simta ofensata de cererea voastra. In felul acesta vai avea certitudinea ca banii tai si siguranta familiei tale nu sunt puse in pericol.
Inca de la inceput trebuie sa stii ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, asa ca asteapta-
Monitorizeaza fiecare pas. Fii cu ochi in patru astfel incat sa poti preveni orice gresala. Orice eroare in constructii, daca nu este indreptata la momentul oportun, in timp te va costa foarte multi bani si mai mult timp sa repari.
E drept ca nu este usor, dar satisfactia este de o mie de ori mai mare la final decat daca ai cumpara o locuinta la cheie.
cum alegem arhitectul perfect
ARHITECTUL TAU
O categorie aparte de proiecte sunt cele care poarta amprenta stilului cubist dotate cu acoperis terasa. Locuintele reprezentative acestui stil sunt preferate in special de familiile tinere, care adopta un stil de viata modern si pentru care functionalitatea si flexibilitatea in amenajare sunt criterii esentiale.
Pentru a obtine o organizare functionala optima in cazul cladirilor cu acoperis terasa, compartimetarea trebuie facuta astfel incat comunicarea vizuala sa se faca prin intermediul unor suprafete vitrate generoase. In situatiile in care acestea lipsesc iar incaperile interioare sunt intunecate si mai putin prietenoase, solutia moderna si inovativa pentru astfel de proiecte este oferita de ferestrele pentru acoperis terasa.
VELUX_terasa_5
In momentul alegerii proiectului unei case cu acoperis terasa, luati cele mai bune decizii cu privire la amplasarea, numarul si tipul ferestrelor, intrucat vor influenta in mod direct confortul dvs., cantitatea de lumina, vederea spre exterior, ventilatia naturala si implicit sanatatea dvs. Acestea sunt special create pentru a deservi diverse functionalitati: nevoia de mai multa lumina naturala, ventilarea, iesirea pe acoperis sau evacuarea fumului, toate la fel de importante. Foto: fereastra VELUX pentru iesire pe acoperis terasa.
VELUX_terasa_4
De exemplu, ferestrele VELUX pentru acoperis terasa sunt solutii moderne si trainice pentru toate functionalitatile enumerate. Toate modelele beneficiaza de geam care ofera protectie suplimentara impotriva decolorarii premature a mobilierului si sunt recomandate in special locuintelor care au specificatii stricte pentru izolare termica crescuta. Geamul este protejat de o cupola acrilica foarte rezistenta care poate suporta o presiune de pana la 250kg/m2 distribuita an mod egal pe suprafata acesteia.
VELUX_terasa_2Destinate teraselor circulabile sau necirculabile, ferestrele fixe si electrice sunt cele care aduc lumina in inima casei, suplimentand cantitatea de lumina naturala din interior in situatiile in care ferestrele de fatada nu ilumineaza suficient. Mai mult, modelul electric asigura ventilatia naturala prin efectul de cos de fum deoarece se deschide pana la 15 cm in exterior, lasand aerul sa patrunda prin acoperis si se acţioneaza cu o telecomanda inteligenta care funcţioneaza pe frecvente radio. Pe langa setari şi programe personalizate, modelul electric are senzor de ploaie care asigura inchiderea automata la caderea primilor stropi.
VELUX_terasa_3
Fereastra pentru evacuarea fumului si iesirea pe acoperisul terasa oferite tot de producatorul VELUX completeaza gama de produse viabile pentru acest gen de cladiri. Modelele sunt disponibile prin distributorii autorizati din tara si beneficiaza de 10 ani garantie.
proiectarea casei depinde de un arhitect bun
COMPARTIMENTARI INTERIOARE
CATEVA SFATURI UTILE
INAINTE DE A INCEPE SA CONSTRUITI O CASA
1. NU NEGOCIATI PRETUL DE CONSTRUCTIE AL CASEI LA METRU PATRAT !!!
Niciodata nu negociati pretul de constructie la metrul patrat pentru ca iesiti in pierdere. In totdeauna cereti constructorului sa va prezinte un deviz analitic detaliat, pe care sa-
Exemplu: vreti sa construiti o casa Parter, care are o suprafata de 75 mp iar daca acceptati intelegere cu constructorul la metrul patrat construit, acesta va spune imediat: 1 mp costa 300 Euro cu TVA inclus , deci aveti 75 mpx300 euro = 22500 Euro. In cazul in care vreti sa dublati suprafata utila a casei prin construirea unei mansarde, atunci veti avea 75 mp x 2 = 150 mp, iar constructorul va spune : pai 150 mp x 300 euro/mp = 45.000 Euro !!
Si v-
De aceea , vom prezenta separat , pentru fiecare model de casa, varianta numai cu parter si apoi varianta cu mansarda precum si devizele analitice cu preturile la zi, apoi vom face o analiza pentru a pune in evidenta cat costa un metru patrat construit la parter si un metru patrat construit in cazul unei case Parter + Mansarda.
2. CASELE DIN CARAMIDA GVP (DE SOCERAM, SAU BRICKSTON) TREBUIE SA FIE MAI IEFTINE CEL PUTIN CU 10-
Nu o sa credeti poate, dar asa este ! Nu demult s-
Pana acum constructorul spunea asa: varianta mai ieftina , cu BCA, costa in jur de 300 euro/mp, insa daca dvs doriti o casa mai trainica si mai rezistenta (si aici lauda din plin avantajele casei cu zidarie din caramida GVP...) atunci e ceva mai scump, ajunge la 350 euro/mp !!! Fals! In mod normal casa din caramida GVP trebuie sa fie mai ieftina pentru ca materia prima (caramida) este mai ieftina decat BCA-
arhitect bucurestean
FEREASTRA IDEALA
Izolarea fatadelor cu vata minerala bazaltica
Izolarea fatadelor, fie ca vorbim de fatada unei locuinte private sau a unui imobil de apartamente, este inevitabila, intr-
Printre avantajele izolarii cu vata minerala bazaltica se numara si:
-
-
-
-
-
-
De asemenea, vata minerala bazaltica este rezistenta in timp, nu se degradeaza , de aceea izolarea cladirilor cu acest material reprezinta o investitie avantajoasa pe termen lung.
Montarea acesteia nu necesita, in mod obligatoriu, ajutorul unui specialist, atata timp cat izolarea se petrece la nivelul solului (parter bloc, casa). Trebuie sa tineti cont de etapele de montare si sa aveti rabdare pana la izolarea completa a locuintei.
Primul rand de vata se monteaza la aprox. 30-
Apoi, pe placa izolatoare se aplica mortar adeziv, in cordon perimetral, precum si 5 turte in interiorul acestuia; se lipeste pe zid, prin presare usoara.
In continuare, placile se lipesc in randuri orizontale, astfel incat sa se evite formarea de rosturi in plan vertical. Suprafata dreapta (nivelare) se pastreaza cu ajutorul unei sfori intinse imediat sub capatul de sus al placilor, dintr-
Ancorarea se face cu dibluri cu rozeta, pe care le fixati cu ajutorul cuielor, si cu suplimentarea acestora in zona muchiilor extreme, unde vor fi adaugate profile de colt cu plasa de armare pentru o siguranta mai mare.
Dupa intarirea mortarului utilizat la lipirea placilor, intreaga suprafata se va securiza cu o plasa de armare, din fibra de sticla, inglobata intr-
Ca ultim pas, inainte de tencuiala decorativa, recomandarea noastra este sa aplicati un strat de grund.
arhitectul este doctor
MATERIALE CONSTRUCTII
Placi ISOVER din vata minerala bazaltica
Placile Isover din vata minerala bazaltica asigura izolatia termica, acustica, antiincendiu si este destinata constructiilor civile si industriale unde izolatia nu este supusa la incarcari statice.
Cele trei tipuri de vata minerala bazaltica (PLU, PLA, PLN) se diferentiaza datorita proprietatilor tehnice specifice, precum: densitate nominala, conductivitate termica, grosime si dimensiuni.
Recomandata pentru izolatii la masarde, pereti despartitori, plafoane false, plansee intermediare intre grinzi, pardoseli din lemn fara incarcare statica, pereti de fatade ventilate cu zidarie de protectie sau placari cu alte materiale decorative etc.
Placi rigide de vata bazaltica FASOTERM PF si NF
Placi rigide de vata bazaltica pentru izolarea termica si fonica a peretilor exteriori. Fibrele de vata sunt orientate preponderent perpendicular pe suprafata pe care se monteaza placa.
Comportament chimic:
-
-
-
-
-
-
Domenii de utilizare: izolarea termica si fonica a peretilor exteriori prin instalare cu mortar adeziv (tip "ETICS" sau "termosistem"). Modalitate ambalare: pachete in folie de polietilena.
Placi rigide de vata bazaltica DACHOTERM S, G, SL
Placi rigide de vata bazaltica pentru izolarea termica a teraselor, astfel:
-
-
Comportament chimic:
-
-
-
-
-
-
Recomandari de utilizare: izolarea termica a acoperisurilor la terase si hale metalice. Modalitate ambalare: pachete in folie de polietilena.
Saltele Isover din vata minerala bazaltica cusute pe plasa rabit
Saltelele Isover din vata minerala bazaltica cusute pe plasa rabit, prezinta urmatoarele caracteristici:
-
-
-
-
-
-
Saltelele Isover din vata minerala bazaltica cusute pe plasa rabit se utilizeaza pentru izolatii la:
-
-
gandim casa ta
ARHITECTI BUCURESTI/ILFOV
Spuma poliuretanica
La Pluimers Izolatie avem zeci HPIM1655_Large.jpgde ani experienta in domeniul izolatiei termice. Folosim cu succes spuma poliuretanica rigida in proiectele noastre de mai mult de 35 de ani.
Spuma poliuretanica a fost inventata in anul 1937 de catre Otto Bayer si colaboratorii sai. In zilele noastre, spuma poliuretanica detine o cota de piata de 26.8% din totalul materialelor termoizolante folosite la nivel mondial.
Spuma poliuretanica este un produs bicomponent, lichid, care imediat dupa aplicare isi mareste volumul de peste 30 de ori. Spuma poliuretanica rigida se poate aplica prin pulverizare sau injectare, folosind doar echipamente special concepute pentru izolarea in situ.
Proprietatile spumei poliuretanice rigide de la Pluimers Izolatie sunt:
• Densitate : intre 40 kg / mc si 100 kg / mc (in functie de domeniu).PUR-
• Structură celulară: minim 90 % structură cu celule închise, 100% impermeabila.
• Rezistenţă la compresiune: intre 320 Kpa si 480 Kpa.
• Gradul de inflamabilitate: clasa B2.
• Durata lunga de viata: minim 50 de ani.
• Coeficient de conductivitate termică: 0,023 W/mK (peste 40% mai bun decat materialele clasice!)
firma de constructii -
ARHITECT ILFOV
COSURI DE FUM effe2 -
In momentul conceperii unei constructii, problema evacuarii gazelor arse este uneori minimalizata, fiind considerata relativ simplu de rezolvat. In majoritatea cazurilor acest lucru este adevarat, totusi dorim sa reamintim unele aspecte care, daca se au in vedere de la inceput, permit evitarea unor probleme in fazele ulterioare, de constructie si exploatare.
In primul rind, trebuie sa avem clare ideile de baza :
1. COSUL DE FUM ESTE O COMPONENTA IMPORTANTA A INSTALATIEI DE INCALZIRE, CE ARE ROLUL DE A EVACUA GAZELE, REZULTATE DIN ARDEREA COMBUSTIBILULUI, LA O COTA DE SIGURANTA.
2. GAZELE ARSE AVAND TENDINTA NATURALA DE A URCA, COSUL TREBUIE SA FAVORIZEZE ACEASTA TENDINTA PRIN FENOMENUL NUMIT TIRAJ, CE REZULTA DIN DIFERENTA DE PRESIUNE INTRE PUNCTUL DE INTRARE A GAZELOR IN COS SI TERMINALUL DE EVACUARE PESTE ACOPERIS
3. ORICE SITUATIE CE INGRADESTE TRASEUL VERTICAL AL GAZELOR REDUCE TIRAJUL SI TREBUIE EVITATA PE CIT POSIBIL.
In vederea realizarii acestor cerinte, este important sa avem in vedere :
· AMPLASAMENTUL SURSEI DE CALDURA sa fie conceput, fata de elementele constructive, in asa fel incat sa permita folosirea unui cos drept, fara devieri.
· CANALUL DE FUM, adica burlanul intre sursa de caldura si cosul de fum, sa aiba :
-
-
-
-
De fapt, orice deviere reduce tirajul, mareste depunerile de funingine, riscul de fisurari si costurile de constructie si de intretinere (curatire).
Daca TRASEUL este prevazut IN INTERIORUL CLADIRII, CU TERMINALUL APROAPE DE COAMA, obtinem cea mai buna izolatie, cea mai buna protectie impotriva vantului si a loviturilor accidentale si cel mai bun randament, intrucat caldura ce ajunge la suprafata exterioara a cosului este pastrata in interiorul cladirii.
Normele in vigoare si regulile de buna executie recomanda ca :
· Cosul sa fie ETANS : eventuale fisuri trebuie reparate pentru a EVITA patrunderea in cos a aerului fals ce deranjeaza tirajul si SCAPARI DE GAZE ARSE IN INCAPERILE LOCUITE !
· Terminalul cosului sa ajunga cel putin LA NIVELUL COAMEI ACOPERISULUI : acest lucru este cu atat mai necesar cu cat directia principala a vantului este PERPENDICULARA CU COAMA !
· Sa existe o PIESA TERMINALA DE PROTECTIE impotriva precipitatiilor si refularii vantului, a carei suprafata de evacuare trebuie sa fie cel putin dubla fata de sectiunea utila a cosului.
· Sa existe una sau mai multe PORTITE (functie de lungime si traseu) care sa permita accesul la cos pentru inspectie si curatire.
Alte elemente ce influenteaza evacuarea gazelor sunt :
· FORMA sectiunii interioare a cosului. Cea mai EFICIENTA este cea CIRCULARA. In caz de forme diferite, ce prezinta unghiuri drepte, se recomanda ca COLTURILE SA FIE ROTUNJITE pentru a reduce pierderile de tiraj si depunerile de funingine.
· RUGOZITATEA trebuie sa fie cit mai mica, tot din cauza frecarii si depunerilor.
· ELEMENTELE DIVERSE CE INGRADESC EVACUAREA, cum ar fi : surplusuri de mortar, trepte sau alte inegalitati ale suprafetei, gauri sau altfel de goluri, bare metalice etc. TOATE ACESTEA TREBUIE INLATURATE.
Foarte important este si tipul combustibilului:
-
· Se formeaza foarte des CONDENS COROZIV : cosul trebuie sa aiba caracteristici de ANTICOROZIVITATE pentru a evita fisurari ce duc la scapari de gaze si de lichide.
· Cosul trebuie sa fie IMPERMEABIL, pentru a evita aparitia petelor de condens pe exteriorul cosului ; se recomanda folosirea concomitenta a unui COLECTOR la baza cosului ce sa permita evacuarea eventualelor lichide.
· Introducerea MAI MULTOR SURSE IN ACELASI COS este admisa doar in urma unui calcul de dimensionare profesional ; in orice caz, sursele de caldura trebuie sa aiba caracteristici asemanatoare (amplasament, putere, arzator, camera de ardere, gura de evacuare, dimensiuni si traseul burlanului etc.).
· In cazul CENTRALELOR CU CAMERA DE ARDERE DESCHISA, ce preiau aerul din incaperea unde sunt amplasate, ESTE FOARTE IMPORTANT DE A ASIGURA INTRAREA PERMANENTA A AERULUI PROASPAT ; incaperea respectiva nu trebuie nicidecum inchisa etans.
-
· Introducerea MAI MULTOR SURSE IN ACELASI COS, si in acest caz este admisa doar in urma unui calcul de dimensionare profesional ; in plus, este indispensabila folosirea unui cos dublu, cu un canal secundar pentru prima portiune a traseului gazelor a fiecarei surse, plus un canal colector ce urca pana peste coama.
· Depunerile de funingine fiind relativ abundente, este indispensabila o INSPECTIE FRECVENTA si curatirea la nevoie.
· In cazul SEMINEELOR, sunt de preferat cele cu CAMERA INCHISA si PRIZA DE AER de la exteriorul cladirii. Intr-
COSURI DE FUM PENTRU SURSE DE CALDURA PE COMBUSTIBIL SOLID
INDICATII SUPLIMENTARE
In vederea preintimpinarii unor posibile probleme de evacuare ce se pot verifica datorita caracteristicilor foarte variabile a gazelor arse, rezultate de la surse de caldura (centrale termice, sobe si seminee) pe combustibil solid, recomandam urmatoarele:
In momentul proiectarii cosului:
APELAREA LA PROIECTANTUL INSTALATIEI, DIN CARE COSUL DE FUM ESTE O PARTE INTEGRANTA
In momentul realizarii cosului:
IZOLAREA PORTIUNILOR COSULUI CE TREC PE LANGA ELEMENTE COMBUSTIBILE (GRINZI, PLANSEE ETC.) CU 10 CM. DE MATERIAL ANTIFOC
INVELIREA COSULUI CU MATERIAL TERMO-
BURLANUL DE RACORD INTRE SURSA SI COS SA AIBA TRASEU CAT MAI SCURT
BURLANUL DE RACORD SA AIBA DEVIERI CAT MAI PUTINE SI CU UNGHIUL CAT MAI MIC
INTRAREA BURLANULUI IN COS CAT SE POATE IN PANTA (RECOMANDAT 45O)
BURLANUL DE RACORD SA FIE IZOLAT TERMIC
LA INTRAREA BURLANULUI IN COS, ETANSAREA SA FIE FACUTA CU SNUR FIBRO-
In timpul exploatarii:
FOLOSIREA LEMNELOR USCATE, SUB 20% UMIDITATE!
INSPECTIA FRECVENTA A COSULUI SI CURATIREA LA NEVOIE DE CATRE PERSONAL SPECIALIZAT!
amplasare constructie -
AVIYE SI CONSTRUCTII
Consultanta reprezinta fundatia pentru o constructie reusita
Zapada s-
A venit deci momentul sa iesim din hibernare si sa ne ocupam de casa si gradina.
Daca esti printre cei care vor sa construiasca un atelier de lucru, o casuta pentru copii sau poate chiar casa visurilor, este important, ca inainte de orice, sa te documentezi temeinic. In cazul in care anul acesta ti-
"Cu ce pot sa incep? Consultanta constructiiCare este suprafata ideala pentru casa familiei mele? Din ce material sa o fac? Cum sa o izolez? Care sunt costurile estimative? Cat poate sa dureze constructia? Cum fac sa termin cat mai repede?" -
Insa, in cazul in care esti chiar la faza de inceput, cand nu ai luat nici o decizie, poti cere ajutorul specialistilor Ytong. In cadrul programului “Casa la galben” acestia ofera consultanta gratuita pentru constructia caselor. Astfel, te pot ajuta cu informatii privind materialele de zidarie potrivite pentru arhitectura pe care o doresti, cu sugestii privind izolatia termica si nu in ultimul rand cu recomandari privind durabilitatea constructiei.
"Eficienta energetica Consultanta constructiia casei, izolarea fonica si rezistenta la foc sunt doar cateva din caracteristicile importante pe care fiecare trebuie sa le aiba in vedere atunci cand construieste o locuinta. Aceste beneficii sunt inevitabil legate de calitatea materialelor folosite -
De cele mai multe ori insa, in faza de constructie, materialele de calitate superioara implica niste costuri mai mari. Pe termen lung insa cheltuielile de intretinere sunt mai mici iar confortul oferit este mai mare. De asemenea este bine de stiut ca specialistii Ytong ofera consultanta pe tot parcursul constructiei iar ulterior, dupa finalizarea lucrarilor, ajuta cu sfaturi ori de cate ori este nevoie.
Asadar, o temelie solida se construieste in primul rand cu o buna informare si cu decizii luate in cunostinta de cauza.
constructor ieftin si arhitect bun
MANSARDA CASEI
O centrală termică de perete,[1][2] cunoscută și sub denumirea de centrală termică murală[2][3] sau cazan mural,[4] este un cazan montat pe un perete sau într-
Combustibilul folosit este de obicei gazul natural, dar există construcții care utilizează combustibil lichid (GPL). Pot fi cu cameră de ardere deschisă sau închisă (etanșă). În ultimul timp sunt realizate sub forma cazanelor cu condensare, care au performanțe superioare. Prepararea apei calde de consum se poate face în momentul cererii (instantaneu), sau în prealabil (cu acumulare). De obicei sunt montate în interiorul clădirilor, dar pot fi montate și în exterior.
Centralele termice de perete produc agent termic (format din apă și, eventual, antigel) destinat încălzirii, cu o presiune de cel mult 6 bar și o temperatură de cel mult 95 °C.[8] Randamentul lor termic brut[9] trebuie să fie de cel puțin 90 % în cazul centralelor fără condensare[10] (cele cu condensare au randament termic brut superior).
Majoritatea constructorilor[11][12][13][14] oferă puteri cuprinse între 5 – 100 kW, însă valoarea cea mai frecventă este de 20 000 kcal/h, adică cca. 24 kW. Deoarece gazul natural are o putere calorifică inferioară de aproape 36,00 MJ/m3N, consumul orar maxim în cazul acestor centrale este de 2,4 m3N/h, care este cota de gaz obișnuită alocată de distribuitorii de gaz din România utilizatorilor individuali de astfel de centrale termice. Această cotă asigură încălzirea unei locuințe de 480 m2.[15] La centralele pe gaz, alimentarea cu gaz se face din rețele de presiune joasă, adică la suprapresiunea nominală de 2000 Pa, cu toleranță între 1500 și 5000 Pa.[16][17]
În România o centrală cu o putere termică sub 0,1 Gcal/h (116,3 kW) poate fi amplasată și în încăperi care nu sunt considerate săli ale cazanelor.[18]
Descriere, variante[modificare | modificare sursă]
Centrala este formată în principiu dintr-
Scheme de preparare instantanee a apei calde de consum, la centrale cu tiraj natural, respectiv forţat.
Scheme de preparare cu acumulare a apei calde de consum, la centrale cu tiraj natural, respectiv forţat.
Din punct de vedere al preparării apei calde de consum[22] (= apă caldă menajeră, apă caldă sanitară) ele pot fi cu prepararea instantanee a apei sau cu acumulare (cu prepararea apei în prealabil). Prepararea apei calde de consum se face cu ajutorul agentului termic produs de centrală.
În cazul preparării instantanee apa caldă este produsă în momentul apariției cererii de consum. Prepararea se face comutând agentul termic de la instalația de încălzire la un schimbător de căldură cu plăci. Corelarea fluxului termic necesar producerii apei calde cu cel produs prin ardere este dificilă. Există două soluții:
Se optează pentru un debit de apă fix (cât curge la un robinet) cu o diferență de temperatură fixă, caz în care automatizarea arzătorului este simplă, dar centrala nu este flexibilă la cererea de apă caldă: poate servi doar un robinet, care nu poate avea debit mic, nu se poate face economie de apă caldă. Soluția este însă ieftină.
Se optează pentru flexibilitate, ceea ce necesită modularea flăcării (reglarea puterii flăcării prin cantitățile de gaz și aer introduse în camera de ardere), ceea ce conduce la o soluție mai scumpă.
În cazul preparării apei calde în prealabil, aceasta se face într-
Din punct de vedere al tirajului, centralele de perete pot fi cu tiraj natural sau forțat.[23] În cazul celor cu tiraj natural (zise și cu arzător cu aer autoaspirat[24]) aerul necesar arderii este preluat la fel ca la o sobă obișnuită, din incinta în care se află centrala, iar gazele de ardere sunt evacuate în exterior printr-
La centralele cu tiraj forțat (zise și cu arzător cu aer insuflat[24] sau cu arzător cu introducere forțată a aerului[25]), tirajul este realizat de un ventilator încorporat. În acest caz aerul necesar arderii este preluat din exteriorul incintei în care este montată centrala, iar gazele produse prin ardere sunt evacuate tot în exterior, de obicei prin racorduri concentrice (coș ventuză[26]). Camera de ardere este închisă (etanșă), adică nu comunică cu incinta în care este montată centrala. Ventilatorul este o componentă suplimentară, care scumpește construcția și care se poate defecta destul de ușor. Condițiile de amplasare ale centralei sunt însă mult mai puțin restrictive.
Exemple de centrale termice de perete
Centrală termică de perete cu tiraj natural și preparare instantanee a apei calde de consum.
Centrală termică de perete cu tiraj forțat și preparare instantanee a apei calde de consum.
Centrală termică de perete cu tiraj natural și preparare cu acumulare a apei calde de consum.
Centrală termică de perete cu tiraj forțat și preparare cu acumulare a apei calde de consum.
Centrale cu condensare[modificare | modificare sursă]
Centralele termice în condensare se deosebesc de cele clasice prin consumul redus de energie[27]. Acestea produc cantități de emisii mult mai reduse comparativ cu centralele așa -
Prin arderea unui m3N de gaz natural se produc teoretic cca. 1,6 kg de apă sub formă de vapori, iar prin arderea unui kg de combustibil lichid cca. 1,1 kg. Evacuarea la coș a acestor vapori de apă sub formă gazoasă implică aruncarea în atmosferă a căldurii lor latente de vaporizare, care este cca. 12 % din puterea calorifică superioară a gazului metan, respectiv de cca. 6 % puterea calorifică superioară a combustibilului lichid. În practică, cantitățile de condensat obținute sunt ceva mai mici, de cca. 1 kg la 1 m3N de gaz natural. Această căldură poate fi recuperată condensând acești vapori de apă. Gradul de condensare depinde de construcția și regimul de funcționare al centralei.[29]
Centrală termică de perete cu condensare.
Un cazan cu condensare este un cazan care răcește gazele de ardere evacuat în atmosferă până sub temperatura punctului de rouă, care pentru gaze provenite din arderea gazului natural este de 57 °C, condensând cât mai mult din vaporii de apă din aceste gaze și recuperând căldura lor latentă de vaporizare.[30] În acest scop centralele din prima generație au după schimbătorul de căldură principal, care răcește gazele de ardere de la cca. 1200 °C la cca. 150 °C un schimbător de căldură suplimentar, care răcește gazele de ardere sub temperatura punctului de rouă, valoarea dorită fiind de 40 °C.[31] Cu cât răcește gazele de ardere mai mult, cu atât cota de vapori condensați este mai mare[32] și eficiența energetică crește. La centralele din a doua generație cele două schimbătoare (principal și de condensare) sunt integrate într-
Aceste centrale lucrează cel mai bine la temperaturi scăzute ale agentului termic, de 40 °C (tur) / 30 °C (retur), dar sunt eficiente până la temperaturi de retur de 60 °C.[35]
Datorită temperaturii reduse la care sunt evacuate gazele de ardere, tirajul coșului este de obicei insuficient. Ca urmare, la centrale cu condensare se recomandă varianta cu cameră etanșă (tiraj forțat)[33] și producerea apei calde de consum în sisteme cu acumulare.[36]
Apa rezultată din condensarea vaporilor din gazele provenite din arderea gazului natural este ușor acidă, cu un Ph de cca. 4, iar cea provenită din arderea combustibilului lichid este puternic acidă, cu un Ph de cca. 2[29] și trebuie evacuată separat la canal.[30] Conductele de evacuare trebuie să fie rezistente la acizi.[37] Alte substanțe poluante, ca plumbul, cromul sau nichelul, au concentrații mult inferioare celor din apa de băut.[29]
Combinarea cu captatoare solare[modificare | modificare sursă]
Pentru utilizarea împreună cu captatoare solare centrala este legată la un sistem de acumulare, pe care-
Schemă cu captator solar.
Una dintre cele mai simple scheme posibile este cea prezentată în figura alăturată. Ea are ca element central rezervorul de acumulare al apei calde de consum 5, în care apa este încălzită cu ajutorul a două serpentine, una montată în circuitul captatorului solar 1, iar cealaltă este chiar schimbătorul de căldură pentru prepararea apei calde de consum a centralei 6. Circulația în circuitul captatorului solar poate fi naturală, sau forțată prin acțiunea pompei 3. Circulația în circuitul centralei termice este asigurată de pompa centralei.[38]
Un sistem mai complex cuprinde un rezervor de acumulare care poate furniza atât apa caldă de consum, cât și agent termic de încălzire cu nivele termice diferite pentru calorifere, respectiv încălzirea pardoselei.[39]
O altă soluție folosește apa din rezervorul de acumulare drept apă de alimentare a centralei pentru producerea apei calde de consum.[40] Avantajul acestei soluții este că apa din rezervorul de acumulare se găsește doar la temperatura obținută prin căldura provenită de la panourile solare, pierderile fiind minime. Dezavantajul acestei soluții este că, fiind de fapt o schemă cu preparare instantanee a apei calde de consum cu sarcină variabilă, necesită o centrală cu flacără modulată. Problemele se accentuează la centralele cu condensare, care au nevoie de apă rece pentru a realiza condensarea, creșterea temperaturii apei de alimentare reducând randamentul lor.
Emisii de noxe[modificare | modificare sursă]
Emisiile de noxe rezultate în urma arderii nu trebuie să depășească valorile cerute de Legea protecției mediului[41] și condițiile tehnice privind protecția atmosferei.[42] Respectarea specificațiilor este o problemă care persistă în zonele industriale și urbane. Deși s-
Instalare[modificare | modificare sursă]
Proiectarea și realizarea instalației de alimentare cu gaz, precum și instalarea și punerea în funcțiune a centralei pot fi făcute doar de societăți comerciale autorizate de ANRGN pentru a efectua lucrări în instalații de gaz.
Instalarea se poate face și în exteriorul clădirilor, dar cel mai obișnuit mod de instalare este în interiorul lor. La instalarea în exterior nu există limitări, însă circuitele trebuie să folosească agenți termici rezistenți la îngheț.
Instalarea în exteriorul clădirilor[modificare | modificare sursă]
Instalarea unei centrale de perete în exterior.
La instalarea în interiorul clădirilor apar o serie de probleme. Flacăra arzătoarelor produce zgomot. Este nevoie de o instalație de coș de fum pentru evacuarea gazelor de ardere. Dacă coșul sau tubulatura spre el nu sunt etanșe, în cameră se pot degaja gaze de ardere toxice. Dacă puterile necesare sunt mari, centralele se pot instala doar în camere cu regim de sală a cazanelor.[44]
În cazul centralelor cu cameră de ardere deschisă, aerul consumat din incinta în care este instalată centrala este înlocuit prin infiltrațiile de aer din exterior, iar la incinte mici chiar prin orificii neobturabile prevăzute special în acest scop. Aerul intrat de afară este rece, producând disconfort. Camera de ardere nefiind etanșă, din ea se pot infiltra gaze de ardere în cameră, viciind atmosfera. De asemenea, se pot infiltra componente nearse (gaz combustibil, vapori de combustibil lichid), care în concentrații mari pot determina explozii.[44]
În cazul camerelor de ardere etanșe, tirajul forțat necesar în acest caz este realizat cu ventilatoare care consumă curent electric al cărui cost nu este neglijabil.[44]
Toate aceste dezavantaje se pot evita la amplasarea centralelor pe perete în aer liber, însă trebuie luate măsuri pentru evitarea înghețului. Soluția recomadată este folosirea ca agent termic a unui lichid antigel.[45][46] Alte soluții propuse, ca asigurarea unei circulații minime sau porniri-
Instalarea în interiorul clădirilor[modificare | modificare sursă]
Integrarea în mobilierul bucătăriei a unei centrale termice de perete.
La instalarea în interior, centralele termice pot fi montate numai în încăperi în care nu există pericol de incendiu, explozie sau intoxicare (asfixiere) a utilizatorilor cu gaze combustibile sau gaze de ardere.[47] Centralele termice cu o putere mai mare de 0,1 Gcal/h pot fi amplasate doar în încăperi cu destinația exclusivă de sală a cazanelor. Cele cu puteri mai mici pot fi amplasate și în încăperi cu alte destinații,[18] dacă se asigură aerul necesar arderii, ventilația, evacuarea totală a gazelor de ardere în atmosferă și există suprafețe vitrate sau panouri cu suprafață suficientă, care să cedeze la o suprapresiune de 1180 Pa și să fie orientate spre exterior.[48] Suprafața vitrată trebuie să fie de 0,03 m2 pentru construcțiile din beton armat, respectiv de 0,05 m2 pentru construcțiile din cărămidă pentru fiecare m3 de volum al încăperii. Dacă sunt montate detectoare de gaz (acest lucru este obligatoriu dacă suprafețele vitrate sunt din sticlă mai groasă de 4 mm sau de construcție specială – geam securizat, termopan) suprafața vitrată poate fi redusă la 0,02 m2 pentru fiecare m3 de volum al încăperii.[49]
Pentru amplasarea centralelor cu cameră de ardere deschisă trebuie îndeplinite condiții suplimentare: nu pot fi amplasate în băi, iar volumul camerei trebuie să fie de 15 m3 pentru fiecare m3N de debit de gaz instalat, dar minim 7,5 m3 la bucătării și 18 m3 la restul camerelor.[50] Pentru asigurarea aerului necesar arderii trebuie prevăzută o priza neobturabilă de aer proaspăt de dimensiuni corespunzătoare.[51] Centrala termică trebuie racordată la un coș de fum izolat, corespunzător diametrului de evacuare al centralei. Racordul la coș se poate realiza din racord flexibil din aluminiu sau inox, având o lungime de cel mult 3 m. Dacă lungimea racordului este mai mare de 1 m, el trebuie să asigure o pantă de 8 % până la coș.[52] Condițiile suplimentare (volum, coș) sunt foarte greu de îndeplinit în apartamentele din blocurile vechi de locuințe din România, soluția recomandată în acest caz fiind cea cu centrală cu cameră de ardere închisă.[53]
Evacuarea gazelor de ardere de la instalațiile cu cameră de ardere închisă direct în exterior, prin perete (prin coșuri „ventuză”), este discutabilă în cazul în cazul construcțiilor cu mai multe etaje, gazele de ardere putându-
firma de arhitectura -
PISCINA SI LOCUINTA
"Ce sa aleg: gresie sau parchet?". Intrebarea mi-
Gresia
Dat fiind ca este foarte putin probabil ca primii oameni sa fi avut pardoseli de lemn pe podeaua pesterii, diversele variante de placari ceramice sau cu piatra au fost utilizate inca din zorii civilizatiei.
Gresia, asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul experientei de mai multe mii de ani. Tehnologiile si materialele folosite si diversitatea decorativa acopera, practic, tot ce ne putem dori.
Foarte important de retinut: gresia este unul dintre materialele "sincere". Niciodata o gresie ieftina nu va arata ca o gresie de calitate (si, implicit, scumpa). Deci nu va autoamagiti cand faceti o astfel de investitie, va arata exact de cati bani ati platit!
Gresia are o serie de certe avantaje in ce priveste estetica, durabilitatea, usurinta in intretinere. O gresie de foarte buna calitate va dura, cu certitudine, chiar mai mult decat cladirea pe care o decoreaza (deci, atentie la valoarea investitiei cand este vorba de un apartament la bloc!).
Sigur exista si inconveniente: imaginati-
Clima din tara noastra impune sa discernem foarte bine unde si pe ce suprafete vom folosi gresie. Sigur, imaginile cu interioare din zone mediteraneene sunt splendide, dar, dupa cum spunea cineva, "vara nu-
Personal, recomand utilizarea gresiei in locuinte unde spatiul permite alternarea acesteia cu alte tipuri de finisaje (poate chiar parchet).
Acolo unde arhitectura si stilul permit, utilizarea altor tipuri de placari reprezinta o alternativa demna de luat in seama. Piatra naturala fasonata sau placarile de pardoseala din caramida manuala vor oferi un plus de peronalitate spatiului, cateodata sunt mai ieftine decat gresia si se inscriu in trendul ultimilor ani, de a utiliza materiale naturale.
Cateva sfaturi:
• Nu cereti unui material mai mult decat poate fi. Atunci cand este posibil, evitati gresia cu aspect de parchet, piatra, sau mai stiu eu ce. Nu este mai simplu sa utilizati chiar parchet, piatra etc.?
• Nu folositi gresie pentru spatii sanitare in alte zone (hol, livingroom, bucatarie). In spatele produselor pe care le cumparati stau armate de designeri care isi cunosc foarte bine meseria. Daca ei au conceput o pardoseala de baie, folositi-
• Atentie la culoarea rosturilor! Folositi drept ghid imaginile din cataloagele de produs.
Parchet
Parchetul este materialul cu care nu dam gres niciodata. Intotdeauna va incalzi spatiul la propriu si la figurat, va radia calm, cateodata optimism, este viu. Putem alege dintr-
De la dusumeaua din scandura la parchetul tristrat, de la parchetul din lemn masiv la parchetul laminat, de la rustic la rafinat, de la lucios la mat, trecand prin toata gama de nuante si fibraje, acoperirile de pardoseala avand ca material lemnul sau substitute ale acestuia, aduc natura in casa.
Spre deosebire de gresie, unde aspectul este legat de calitate, aici lucrurile stau altfel: o dusumea ieftina din scandura lacuita mat, folosita la locul potrivit, poate aduce un aport estetic comparabil cu cel al unui parchet scump.
Parchetul poate fi utilizat, practic, in toate zonele unei locuinte. Gratie noilor tehnologii de impregnare si protejare a lemnului, acesta poate fi montat chiar si in bai, bucatarii, holuri.
Cateva sfaturi:
• Nu folositi lacuri ieftine! Va vor costa mai mult remedierile periodice.
• La parchetul laminat ieftin puteti avea surpriza ca, dupa un timp, mutand covorul sau mobila, sa aveti doua nuante de parchet.
• La montajul unor materiale de valoare apelati la specialisti de valoare. Va protejati astfel investitia...
organizarea spatiului locuintei tale
GARDUL CASEI
Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui arhitect consta în desenarea de planuri pentru construirea sau reconstruirea cladirilor, începând cu cladiri rezidentiale mari pâna la design interior pentru casele particulare. Un arhitect poate fi liber profesionist sau angajat al unei firme sau agentii de constructii.
Care sunt îndatoririle postului? Munca presupune proiectarea cladirilor, în principal ale celor de resedinta si publice (scoli, teatre, birouri etc.), precum si a facilitatilor industriale si agricole, proiectare pentru restaurarea cladirilor istorice si conservarea mostenirii culturale, design pentru interioarele diferitelor cladiri, inclusiv pentru expozitii, activitati asociate cu procedurile de obtinere a autorizatiilor de constructie si amenajarea teritoriului. * Munca poate presupune si negocieri cu toate nivelurile autoritatii guvernamentale si locale. Arhitectii evalueaza de asemenea si solutii de design arhitectural în domeniul proiectarii si planificarii arhitecturale, ofera consultanta cu privire la stilurile de constructie adecvate si fac munca de cercetare stiintifica, precum si didactica în domeniul arhitecturii si planificarii mediului de constructie.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se face în principal în ateliere sau birouri, în conditii confortabile, desi este necesar uneori sa mergeti pe santierele de constructie.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Cel mai frecvent folosite sunt instrumentele de scris si desen, precum si tehnologia computerizata.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Diploma universitara cu specializarea arhitectura, precum si creativitate si inventivitate, simt estetic, imaginatie spatiala si (bineînteles) abilitatea de a învata.
arhitectul este coordonatorul de proiect
coordonare proiecte
ingineri proiectare
solutii constructive ingenioase
ILUMINAT AMBIENTAL
Un arhitect este o persoană care se ocupă de proiectarea, design-
În sens larg, arhitectul este persoana care traduce nevoile omului în realitate, prin construcție. Un arhitect trebuie să cunoască neapărat legile de construcție pe care trebuie să le aplice și să se conforme. Un anume grad de cunoaștere este necesar pentru a nu omite necesități elementare și să nu se creeze ambiguitate, confuzie. Arhitecții trebuie să înțeleagă diferitele soluții propuse de constructor sau de beneficiar astfel încât să aleagă cea mai bună cale de a realiza clădirea.
Arhitectul este omul de legătură dintre beneficiar, constructor, ofertanții de tehnologii și materiale, și diverși specialiști care sunt implicați în realizarea unei construcții. Dintre acești specialiști se pot enumera inginerul de rezistență, inginerul de instalații sanitare și termice, inginerul de instalații electrice, inginerul HVAC, inginerul topometrist, inginerul geodez. Arhitectul dincolo de latura creativă și imaginativă trebuie să țină sub control și să administreze toate detaliile fără însă a le cunoaște în mod obligatoriu. Arhitectul trebuie să fie un bun manager.
Și alte persoane sunt implicate într-
Arhitecții proiectează sau iau decizii care influențează siguranța unei construcții. Arhitecții sunt obligații să aibă un titlu universitar și o perioada de stagiatură pentru a obține licența de liberă practică a acestei meserii. Condițiile necesare pentru a putea practica arhitectura diferă de la o țară la alta.
Cel mai important premiul pe care îl poate primi un arhitect în viață este Premiul Pritzker, fiind echivalentul Premiului Nobel în arhitectură. Alte distincții pentru excelență în arhitectură sunt oferite de diferite asociații profesionale, precum American Institue of Architects and Royal Institue of British Architects. Alte premii prestigioase sunt: Alvar Aalto Medal (Finlanda) și premiul Carlsberg Architecture Prize în (Danemarca). Visul fiecărui arhitect este cel de a face o casă foarte utilă chiar dacă dorința beneficiarului este o casă foarte mare. Pentru a deveni arhitect trebuie să ai răbdare în primul rând.
Există arhitecți care nu construiesc, dar își limitează activitatea la proiecte academice care servesc la aprofundarea studiului arhitecturii. De curând, arhitecți s-
acoperis simplu
invelitoare ieftina
CASA IEFTINA
e piaţa imobiliară se manifestă un nou trend. Proprietari de casă aleg a se muta din nou la apartament. De ce se întâmplă acest lucru şi cum va evolua el, am încercat a vă raspunde în parte prin articolul meu. DE ACELASI AUTOR Meditaţie -
preturi proiectare bucuresti
PROIECTANT IEFTIN
La casa sau la apartament?
Avantaje si dezavantaje
Nu odata ne-
Insa, adevarul este ca posesorii de case sunt si ei cam satui de munca zilnica ce trebuie sa o depuna ca sa mentina cat de cat ordine in toata curtea, de mizeria ce se strange cu timpul in gradina, de dificultatea cu care ajung la o statie de mijloace de transport in comun si multe alte lucruri ce in timp devin deranjante. Adevarul este, bineinteles, undeva la mijloc si nici unii nici altii nu ar fi complet multumiti daca ar face schimbul intre ei.
Principalul avantaj al traiului la apartament este locatia. Blocurile de obicei sunt situate in cartiere aglomerate, unde fara indoiala veti gasii foarte usor tot ce aveti nevoie : banci, hypermarket-
Pe de alta parte, la apartament nu dispui de spatiul pe care ti-
Toate astea ar devii posibile daca ai locui la casa. Ai putea sa amenajezi un mic loc de relaxare in curtea din spate, unde nu te-
Zonele cu case sunt de obicei la marginea orasului, iar acest lucru poate fi un mic inconvenient, chiar daca esti posesorul unui autoturism, deoarece traficul este in continua crestere si este din ce in ce mai greu sa ajungi unde doresti intr-
Pentru cei care au trait o viata intr-
amenajari de interior -
proiectare mobilier la comanda
PLANURI ARHITECTURA
Mansarda (cuvânt provenit din limba franceză: mansarde, după numele arhitectului francez François Mansart) reprezintă ultimul nivel locuibil al unei construcții, situat imediat sub acoperișul înclinat al acesteia. Elemente caracteristice ale mansardei sunt pereții săi înclinați la două unghiuri diferite. Panta învelitorii este mai mare pe partea inferioară a acoperișului, unde se află și ferestrele. Mansardele, spre deosebire de poduri, care pot fi iluminate și aerisite prin ferestre de tip velux, adesea considerate în mod eronat ca mansarde, capătă lumină și aer prin lucarne. Un alt aspect important în definirea mansardei și diferențierea acesteia de pod, este dat de faptul că un pod poate fi necirculabil, spre deosebire de mansardă care este întotdeauna circulabilă (îndeosebi locuibilă).
1 Caracteristicile mansardei
2 Avantajele mansardei
3 Istoric
3.1 Utilizarea mansardei la origine
3.2 Al doilea Imperiu
3.3 Secolul al XX-
4 Bibliografie
5 Galerie de imagini
6 Legături externe
Caracteristicile mansardei[modificare | modificare sursă]
Datorită celor două elemente caracteristice ale sale – inclinația abruptă și dubla înclinație a învelitorii pe fiecare latură – mansarda poate fi uneori confundată cu alte tipuri de acoperișuri. Adeseori și acoperișurile (podurile), ale căror învelitori se prezintă cu o singură înclinație și cu pante mici (adesea cu înălțimi reduse), pot fi considerate, în mod impropriu, mansarde. Acoperișul în stil Gambrel , vizibil de obicei pe hambarele fermelor din Nordul Americii, este foarte asemănător cu mansardele. Cele două tipuri fac parte din categoria acoperișurilor cu învelitori înclinate (în ape) și ambele tipuri au suprafețele înclinate la două unghiuri diferite. Însă mansarda este un acoperiș „în formă de pavilion”, cu planuri înclinate pe toate laturile clădirii, spre deosebire de acoperișul în stil Gambrel, cu planuri înclinate doar pe două laturi.
O diferență semnificativă între cele două tipuri de acoperiș este reprezentată de culmea lor, care este mult mai ascuțită în cazul acoperișurilor în stil Gambrel.
În Franța și Germania nu există o distincție între mansardă și acoperișul de tip Gambrel; ambele feluri sunt numite „mansarde”. În limba franceză termenul mansarde se referă la stilul acoperișului sau la spațiile de locuit (garret).
Avantajele mansardei
Mansarda permite optimizarea spațiului din "așa zisele poduri", oferind posibilitatea de a obține nivele suplimentare la etajele existente, reducând necesitățile legate de zidărie. Adeseori potențialul decorativ al mansardelor este exploatat prin realizarea de învelitori cu suprafețe curbe convexe sau concave și prin ornamentarea lucarnelor.
Un motiv controversat al răspândirii mansardelor este legat de încercarea proprietarilor de a eluda taxele. Un exemplu al acestei afirmații se regăsește în cartea How to Make a Country Place (din 1914), în care se citește „Monsieur Mansart a eludat taxa ferestrelor din Franța prin dotarea acoperișurilor cu ferestre, ce poartă numele său”. Acest lucru este improbabil din multe motive: Mansart era un risipitor al banilor clienților săi și, dacă a existat o astfel de taxă in Franța, ea a fost adoptată în 1798, la 132 de ani după moartea vestitului arhitect.
Exemple mai recente sugerează că clădirile din Franța sau America au fost taxate în funcție de numărul de etaje sau în funcție de înălțimea lor (considerată până la cornișă). Așadar, mansardele erau excluse din restricții. Această ultimă explicație se apropie mai mult de adevăr: în 1783 era în vigoare o lege pariziană în care se impunea o limită de 20 de metri la inălțimea maximă a clădirilor. Fiind considerată acea înălțime până la cornișă, mansardele erau excluse din restricții. O revizuire din 1902 a acelei legi a făcut posibilă realizarea de trei (sau patru) etaje în astfel de acoperișuri.
Istoric[modificare | modificare sursă]
Utilizarea mansardei la origine[modificare | modificare sursă]
Mansarda este o elaborare a vechilor acoperișuri medievale cu caracter gotic (care aveau învelitori foarte înclinate). Ea fost popularizată în Franța de arhitectul François Mansart (1598–1666). Deși nu a fost el inventatorul, acest tip de acoperiș îi poartă numele deoarece a fost folosit în mod remarcabil în proiectele sale. Stilul a fost preluat de numeroși arhitecți printre care se numără nepotul său Jules Hardouin Mansart, (1675–1683).
Al doilea Imperiu[modificare | modificare sursă]
Mansarda s-
Stilul Al doilea Imperiu s-
Secolul al XX-
Planul urbanistic adoptat de New York City în 1916 a favorizat construirea mansardelor; pentru clădirile înalte exista restricția ca ultimele etaje să fie prevăzute cu fațadele retrase, față de cele ale etajelor inferioare. În mod evident consecința aceastei proceduri a fost adoptarea mansardei din partea mai multor proiectanți.
În anii '70 și '80 constructorii erau interesați de elementele stilistice ale arhitecturii postmoderniste și au adaptat podurile clădirilor pentru noi locuințe în mai multe zone ale Statelor Unite. Aspectul exterior al mansardelor a fost adoptat și pentru realizarea fațadelor a mai multor edificii comerciale. În acel caz nu mai erau mansarde adevărate, ci doar un sistem de mascare a sistemelor de aer condiționat.
proiectare si executie -
ARHITECTURAL
Amenajarea spatiului nefolosit din poduri reprezinta de departe cea mai economica modalitate de a castiga spatiu locuibil. Argumentele in favoarea acestei solutii sunt mai buna folosire a spatiului existent reamenajat si rapiditatea obtinerii unui spatiu locuibil suplimentar.
Amenajarea podului necesita in principiu un aviz de interventie deoarece, de obicei, asemenea amenajari sunt legate de modificarea cladirii din punct de vedere functional. Un asemenea aviz nu este necesar -
Sistemele Rigips indeplinesc, prin combinarea panourilor Rigips cu materiale fono-
amenajarea_podului
Prin tehnica de constructie uscata, tehnica ce s-
Executia standard
Panotajul. Panouri Rigips -
Fixarea panourilor. Suruburi rapide Rigips 35 mm; alternativ: cleme.
Prelucrarea rosturilor. Rostiurile dintre panouri, precum si elementele de prindere, trebuie prelucrate cu spaclul in mai multe randuri.
Structura de sustinere. Sipci de lemn de calitatea a doua, cu muchii ascutit, fixate cu suruburi rapide Rigips 55 mm (sipci groase de maximum 40 mm). Alternativ profile de plafon ''palarie'', late de 50 mm sau sine de ajustare cu profil CD.
Izolatia. Placi de vata minerala cu margini intarite (caserate pe folie de alumuniu), a caror latime depinde de distanta dintre capriori, respectiv traverse. Pasla de fixare Uniroll, respectiv pene izolatoare Rockwool. Materiale izolatoare din vata minerala minerala necaserata, care sunt bune in cazul unor capriori cu trasee, respectiv dispozitii, neregulate.
Executia standard
Panotajul. Panouri Rigips -
Fixarea panourilor. Suruburi rapide Rigips 35 mm; alternativ: cleme.
Prelucrarea rosturilor. Rostiurile dintre panouri, precum si elementele de prindere, trebuie prelucrate cu spaclul in mai multe randuri.
Structura de sustinere. Sipci de lemn de calitatea a doua, cu muchii ascutit, fixate cu suruburi rapide Rigips 55 mm (sipci groase de maximum 40 mm). Alternativ profile de plafon ''palarie'', late de 50 mm sau sine de ajustare cu profil CD.
Izolatia. Placi de vata minerala cu margini intarite (caserate pe folie de alumuniu), a caror latime depinde de distanta dintre capriori, respectiv traverse. Pasla de fixare Uniroll, respectiv pene izolatoare Rockwool. Materiale izolatoare din vata minerala minerala necaserata, care sunt bune in cazul unor capriori cu trasee, respectiv dispozitii, neregulate.
izolatiaIzolatia
In cazul materialelor izolatoare caserate pe folie de aluminiu, marginile intarite, care depasesc ambele laturi ale paslei de lana minerala, permit o prindere simpla de capriori, respectiv traverse, prin cuie cu cap lat, sau cleme. Distanta dintre prinderi: 10-
asterealaAstereala
Dupa ce au fost izolate complet plafonul traverselor si panta acoperisului, se monteaza astereala, tranversal fata de directia caprior/grinzilor. Sectiunile sipcilor de astereala depinde de distanta dintre capriori: sipci 48/24 mm pentru o distanta de pana la 70 cm, sipci 50/30 mm pentru o distanta de pana la 85 cm, sipci 60/40 mm pentru o distanta de pana la 100 cm intre capriori. Distanta intre sipci -
panotareaPanotarea
Se monteaza transversal fata de sipci, cu suruburi, panourile de protectie impotriva incendiului Rigips. Distanta intre prinderi trebuie sa fie de 17 cm. Intai se panoteaza plafonul, apoi panta acoperisului. Trebuie evitate cu grija rosturile dintre muchiile transversale ale panourilor trebuie decalate -
proiectare locuinte -
ISTORIA ARHITECTURII
Viitorul Iluminatului incepe cu noi!
Pregateste-
Vezi sectiunea CE OFERIM.
O REVOLUTIE in ceea ce priveste iluminatul a inceput sa se petreaca.Gata cu becul incandescent al lui Edison, gata cu tuburile si lampile flourescente, cu mercur.Nu numai ca nu mai sunt demult o alternativa viabila la iluminat, dar s-
Astazi, tehnologia permite corpuri de iluminat, bazate pe diode led, care nu numai ca dau o lumina naturala, dar emit o lumina aproape fiziologica, cu rezultate spectaculoase in ceea ce priveste economia la electricitate, dar si ca atmosfera per ansamblu.
Incearca noile corpuri de iluminat bazate pe tehnologia LED, de la Iluminare-
De fapt, in cativa ani, toate sistemele de iluminat vor fi bazate exclusiv pe led.(Vezi exemple si previziuni la sectiunea Specificatii Tehnice, si legislatie la De ce LED)
Vrei sa nu-
Vrei sa nu-
Vrei sa ai o lumina naturala si sanatoasa pentru ochii si psihicul tau?
Fie ca ai o societate cu birouri, un bar, un club,un magazin cu vitrine(de ex vinzi bijuterii),o cladire, un teren pe care il doresti iluminat la cea mai buna calitate si cu cele mai mici preturi la factura de electricitate,sau pur si simplu vrei sa-
A venit timpul sa-
Pentru utilizarea dominanta a luminii albe, in cazul iluminatului industrial si de birou, o durata de viata de 20.000 de ore poate fi considerata foarte lunga. Intr-
Avantajele iluminarii cu Leduri:
Consum de pana la 10 ori mai mic (economii mai mult decat substantiale la factura electrica)
Nu emite ultraviolete (nu afecteaza vederea pe termen lung, nu atrage insecte)
Nu se incalzeste
Rata de defectare 0 => costuri de inlocuire si mentenanta zero
Lumina de o calitate mult mai buna,fiziologica.Calmeaza psihicul uman, dar si aplicatiile sunt extrem de variate:de la sali de operatie pana la iluminat ambiental
Durata de viata foarte mare >Peste 50.000 ore (Aproape 6 ani de functionare incontinuu)
Preturi din ce in ce mai accesibile
Surse nepoluante de lumina (nu contin substante care afecteaza mediul,asa cum se intampla in mod prezent cu sersele clasice de iluminat)
Viitorul este aici, acum.Tipul de iluminat bazat pe tehnologia SSL(Solid state Lightning ) cu Led-
arhitect sector 2 -
ARHITECTURA SIMPLA
Ghid fundatia casei, pas cu pas
Fundatia unei case pas cu pasVom incerca in continuare sa descriem etapele construirii unei fundatii de casa pe un teren plat, fara probleme deosebite de fundare. Recomandam intotdeauna realizarea unui studiu geotehnic pentru un spor de siguranta.
Pasii generali pentru constructia fundatiei unei case sunt:
-
-
Acest strat vegetal nu este bine sa fie sub pardoseala. Se va folosi cel mai bine pentru realizarea rondurilor de flori din gradina.
-
-
-
-
-
-
-
Este importanta mentinerea umiditatii fundatiilor prin acoperirea cu rogojini sau prelate si de asemenea udarea periodica a fundatiei.
-
Pe peretii verticali ai fundatiei se aplica amorsa bituminoasa (ex:Apla) cu rola.
Pe fata superioara a fundatiilor se aplica o hidroizolatie rigida din mortar hidroizolant (ex: isomat, sika)
-
-
-